Waarom wandelen en fietsen zo gezond is

Nu het zonnetje begint te schijnen wordt het steeds drukker op straat. En met de vakantie in het vooruitzicht gaan we voor een gezond lichaam en een gezonde mind. Maar wat als ik je zeg dat wandelen en fietsen veel gezonder is dan hardlopen of bootcampen?

Waarom wandelen en fietsen zo gezond is
Bewegen is goed voor de geest
Een lekkere wandeling of fietstocht in de buitenlucht is erg gezond voor je brein, zo blijkt uit onderzoek van de universiteit van Mexico. Elke keer dat je voeten de grond raken, krijgt je slagader een boost en wordt er bloed naar je hersenen gepompt. Zelfs een wandeling van een paar minuutjes zorgt op deze manier al voor een betere bloedsomloop. Dit draagt bij een een beter geheugen en minder kans op een beroerte. Wie wil dat nou niet? Neem dus tegenwoordig eens vaker een korte wandel- of fietspauze!

Veel mensen sluiten een sport abonnement af met het vooruitzicht om hier zo veel mogelijk gebruik van te gaan maken. In de praktijk loopt dit toch bij veel mensen vaak net iets anders. ‘‘Ik ga niet naar de sportschool fietsen, want het regent” is toch wel een van de bekendste Nederlandse quotes om te sportschool te mijden. Het is helemaal niet erg als je niet naar de sportschool gaat om te sporten of om fit te blijven. Je kunt namelijk thuis ook sportoefeningen doen zonder apparaten. Het scheelt je ook nog eens flink wat geld.

#1 Planking
Op het eerste oog is planken een van de eenvoudigste oefeningen. Als je echter in een plank staat zul je na 30 seconden of 1 minuut toch wel echt de spieren voelen. Je plaatst je onderarmen op de grond en je duwt jezelf omhoog. Met deze oefening train je je buik- en bilspieren. Maar ook zeker je hamstrings moeten hard werken. Hou je het niet meer vol? Stop dan ook zeker, want het is belangrijk dat je de perfecte houding aanhoudt tijdens het planken. Anders heeft het geen goed resultaat en zul je je spieren en rug alleen maar overbelasten. Het verstandigste is om meerdere sets van bijvoorbeeld 60 seconden achter elkaar te doen met rustpauzes tussendoor.

60 seconden is de ideale duur voor een plankoefening

Als je in beweging bent worden de hormonen serotonine en endorfine in je lichaam aangemaakt. Dit zijn de zogenoemde gelukshormonen. Dit klinkt niet alleen bijzonder gezond, dat zijn ze ook. De stoffen maken je blij, gelukkig en geven je lichaam een ontspannen gevoel. Wel eens last van een stressgevoel of van depressieve gevoelens? Bewegen zal je helpen rustiger te worden. Niet voor niets dat wandelen bijvoorbeeld vaak wordt ingezet als vorm van therapie.

Wandelen of fietsen?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *