Bij Reiziger zit de club Ajax gewoon in zijn DNA

Ooit zei hij ja tegen Ajaxtrainer Van Gaal op de vraag of hij zich wilde laten omscholen tot een rechtsback.

Het legde Michael Reiziger geen windeieren. Hij groeide uit tot vaste rechtsback van Ajax en maakte Amstelveen trots. Hij was tenslotte zijn loopbaan begonnen bij een Amstelveens cluppie.

Met de paplepel ingegoten

Op Ajax.nl in gesprek met journalist Lisa Hartog vertelt Reiziger: “Ajax is mij met de paplepel ingegoten. Ik ben opgegroeid in Amstelveen, op het randje van Amsterdam. Vanaf jonge leeftijd nam mijn vader me al mee naar Ajax-wedstrijden. In die tijd voetbalde Ajax ook in het Olympisch Stadion. We woonden heel dichtbij, dus we gingen altijd lopend naar de wedstrijden.” Het is dus niet verrassend dat Reiziger in datzelfde interview aangeeft dat de club Ajax gewoon in zit DNA zit.

Reiziger, geboren op 3 mei 1973 in Amstelveen, begon zijn voetbalcarrière echter op zijn zevende jaar op Sportpark Overburg bij Sporting Martinus. Hier speelde hij tot aan de C. Ajax pikte hem op en in 1985 trad hij aan in de C1 van Ajax. In het seizoen1990 debuteerde hij in het eerste van Ajax, toen nog als rechtshalf. In zijn eerste twee jaren kwam hij maar tot 3 wedstrijden voor de hoofdmacht en werd in 1993 verhuurd aan respectievelijk FC Volendam en FC Groningen. Inmiddels was toenmalig Ajaxtrainer Van Gaal met spoed op zoek naar een rechtsback. Hij vroeg aan Ajaxspeler Clyde Wijnhard of die zich wilde omscholen tot rechtsback, maar die weigerde. Van Gaal wendde zich tot Reiziger die de uitdaging wel aannam.

In 1994 naar Ajax

Een keuze die zijn verdere carrière bepaalde. Hij keerde in 1994 terug naar de hoofdmacht van Ajax en won in de twee seizoenen dat hij hier speelde twee landtitels, twee Nederlandse Supercups, eenmaal de UEFA Champions League, eenmaal de UEFA Super Cup en de wereldbeker. Ook debuteerde hij in 1994 in het Nederlands elftal. Daarin speelde hij 72 interlands, drie EK’s en een WK.

Na de twee succesvolle seizoenen was Reiziger internationaal gewild en vertrok naar AC Milan. Dat was geen succes en toen Van Gaal, inmiddels trainer van FC Barcelona hem vroeg voor de Spaanse club bedacht hij zich geen seconde. Hij speelde er zeven seizoenen en won twee landstitels, een UEFA Super Cup en de Copa de Rey. Na zeven jaar was de rek er echter uit en vertrok hij naar het Engelse Middlesbrough, maar speelde door veel blessures in anderhalf seizoen slechts 22 competitiewedstrijden. PSV haalde hem terug naar de Eredivisie. Volgens critici overtuigde Reiziger die seizoenen niet ondanks dat hij met PSV wel twee keer de landstitel binnensleepte. Na twee seizoenen werd zijn contract niet verlengd en Reiziger besloot zijn actieve voetbalcarrière te beëindigen.

Trainer

Na een versnelde trainerscursus betrad Reiziger de voetbalvelden weer als trainer. In 2013 als jeugdtrainer bij Sparta Rotterdam en in 2015 als assistent van het eerste elftal. Medio 2017 tekende hij een tweejarig contract als trainer van Jong Ajax en was daarmee weer terug op het oude nest. Waar hij en passant meteen het eerste seizoen als eerste beloftenploeg kampioen werd in de Jupiler League.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.