Barokke wedstrijd bij Wennekers in Aalsmeer

Afgelopen 23 maart vond voor de 2de keer de Barokke wedstrijd bij Paardensportcentrum Wennekers te Aalsmeer plaats. Een gezellige dag bomvol gelijkgestemde gepassioneerde Barokke paardenliefhebbers.

Initiatief van Vereniging van het Spaanse in Nederland

De barokke wedstrijd is een initiatief van de Vereniging van het Spaanse paard in Nederland (www.verenigingspaanspaard.nl) en de organisatie van Paardensportcentrum Wennekers. Een succesvolle tweede editie, volgens mede oprichtster Sandra Groenewoud.

Sandra Groenewoud werkte vanuit haar rol als organisator nauw samen met Ellen Schuthof en de wedstrijd organisatie van de Vereniging van het Spaanse Paard om deze dag tot een succes te maken. Gedurende de dag werd er maar liefst 59 keer gestart, het was een bomvolle dag!

De multi functionele hippische accommodatie leende zich er uitstekend voor om dit soort wedstrijden te organiseren en er was uiteraard ook aan het bezoekende publiek gedacht.

In een van de binnen hallen stonden enkele stands opgesteld met barokke ruitersport artikelen van PuraNobleza, handgemaakte frontriemen van Cora’s Frontriemen en kon men informatie krijgen over Paardenpas Paardrijvakanties van Patricia Bakker. Gedurende de dag werden de stands druk bezocht.

Trotse eigenaar Sandra Groenewoud

Sandra Groenewoud is zelf ook trotse eigenaresse van een 12- jarige PRE hengst Unico LXVI en heeft een grote liefde voor de Pura Raza Española. Ze praat enthousiast over het karakter van haar Barokke Spaanse trots:  “Unico is mijn spiegeltje, als ik me slecht voel dan kan hij daar helemaal niks mee en heeft hij óók een slechte dag, als ik me goed voel dan kunnen we samen de hele wereld aan. Ik hou gewoon van de sensibiliteit van de PRE. Daarnaast hebben ze een enorme “will to please” en zijn ze, mits een goede basis, echt betrouwbaar en willen ze hard voor je werken. Het zijn heerlijke paarden”.

Maar wat is nou eigenlijk een Barok paard?

Een van de meest herkenbare Barokke paarden is zonder twijfel de Pura Raza Española, in de volksmond Andalusiër genoemd. Een Barok paard heeft een sterk, gespierd en compact lichaam met een krachtige achterhand. Het is vaak een kleiner type paard gebouwd in het vierkant model. Met name zijn uiterlijke kenmerken zijn herkenbaar; spreek over een Barok paard en vrijwel elke paardenliefhebber ziet een rond, gespierd paard met weelderige manen en een volle staart.

Het oorspronkelijke gebruikersdoel van het Barokke paard gaat eeuwen terug. Zij werden vroeger vooral gebruikt als cavaleriepaarden, als diplomatieke cadeaus en voor het hoge school werk. Een sterk, nobel en moedig paard. Snel wendbaar en vaak het enige wapen tijdens veldslagen. Tegenwoordig worden de verschillende Barokke paardenrassen in vrijwel alle paardensportdisciplines en in diverse paardenshows gebruikt.

De geschiedenis van vrijwel ieder Barok paardenras kan men in de stamboeken herleiden tot eeuwen terug. Ook stamt vrijwel ieder Barok paard af van het Iberische paard.

Waarom een aparte wedstrijd voor Barokke paarden?

Niet alleen de uiterlijke kenmerken zijn typerend voor de Barokke rassen, ook de beweging is net even anders als de beweging die we kennen van de Warmbloed dressuurpaarden.

Een van de redenen waarom de Barokke wedstrijden zijn ontstaan is onder andere vanwege het andere bewegingspatroon bij dit type paard. De competitie is hierdoor ook anders dan bij de reguliere dressuurwedstrijden. ”De beweging van de Barokke rassen wordt binnen de reguliere dressuursport niet altijd als wenselijk gezien in vergelijking met de Warm-

bloed paarden”, aldus Ellen Schuthof van de Vereniging van het Spaanse paard. “Ik heb wel eens een jury horen zeggen: Ik weet niet zo goed wat ik er mee moet. Dat vind ik wel ontzettend eerlijk, ze lopen vaak ook anders. Maar waar het vooral om gaat is dat we een succesvolle, bomvolle en gezellige dag hebben neergezet met een leuke groep gepassioneerde Barokke paarden liefhebbers.”

De rassen

De Barokke wedstrijden worden gereden onder KNHS regelement en zijn opengesteld voor de volgende rassen:

 • Pura Raza Española PRE
 • Lusitano PSL
 • Lippizaner
 • Pura Raza Menorquin PRM
 • Kladruber
 • Murgese
 • Knapstruper
 • Frederiksborger
 • Het Friesche Paard
 • Alter Real
 • Alle kruisingen die minimaal 50% barok bloed dragen.

de Impulsrubriek en de startersklasse

Anders dan bij de reguliere KNHS wedstrijden wordt er tijdens de Barokke wedstrijd ook gereden in de Impulsrubriek en de startersklasse.

Impulsrubriek:
Het leuke aan de Impulsrubriek is dat ruiters en amazones zonder startkaart, die kennis willen maken met het rijden van wedstrijden, aan deze wedstrijd kunnen deelnemen.

Startersklasse:
De startersklasse is ontwikkeld voor de deelnemers die een wedstrijd willen rijden met een hengst maar nog niet eerder L2 met winstpunten hebben bereikt met een merrie of een ruin. Binnen het KNHS regelement is het gebruikelijk dat er pas met een hengst gestart mag worden wanneer de ruiter minimaal klasse L2 plus winstpunten heeft behaald met een merrie of een ruin. Pas daarna heeft men bewezen over voldoende controle te beschikken om een hengst in de sport uit te brengen. Tijdens de Barokke wedstrijden kan er in de Startersklasse worden gereden en ná het behalen van niveau L1 plus één winstpunt heeft de deelnemer bewezen zijn/haar hengst onder controle te hebben en kan er een startkaart worden aangevraagd bij de KNHS met behoud van de reeds behaalde winstpunten.

Meld je nu aan via Facebook

De organisatie is voornemens om dit Barokke evenement meerdere keren per jaar te organiseren.

Heb je interesse in deze wedstrijden of heb je zelf een Barok paard?

Op de facebook pagina van VSPN, Barokke wedstrijden en Pura Nobleza is na te lezen wanneer de volgende Barokke wedstrijd weer plaatsvindt in de regio.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.