Afslanken en eten na 18.00 uur

Word je dik van het eten dat je eet als het donker is?

Laatst had ik zowaar weer eens een discussie met iemand die stelde dat veel eten voor je gaat slapen slecht voor je is. Het zou er namelijk toe leiden dat je de energie die dan binnenkomt, niet meer kan verbruiken en je er dus dik van wordt.
Nu ben ik verre van een historicus, maar ik loop al een tijdje mee in de gezondheidsbranche. Mijn n=1 en zeer diepgravende onderzoek vertelt me dat al deze theorieën een varianten zijn op het klassiek Nederlandse gezegde van ontbijt als een koning, lunch als een prins en dineer als een pauper. Kortom, dat je niet teveel moet eten ’s avonds is redelijk ingeburgerd.

Laat het overigens aan de bodybuilders om dit weer compleet anders te interpreteren. Online zijn voldoende verhalen te vinden van bodybuilders die besluiten om ’s nachts wakker te worden en te gaan eten om zo de benodigde eiwitten binnen te krijgen.
Maar verder is het een hele gezonde sport en leefstijl hoor.

Energiebalans als leidraad

Anyway, terug naar het, of niet eten, als het donker is geworden. Want is dat nou slecht voor je?
Het korte antwoord is natuurlijk: ‘nee’, nee het is niet slecht voor je, je wordt er niet dik van en ook geen koning in de ochtend.
Aankomen of afvallen is letterlijk het resultaat van de energie die je binnenkrijgt en de energie die je verbruikt, dat heet de energiebalans. Soms is de inname wat groter (met kerst) en soms is de uitgave wat groter (je loopt een marathon), maar nooit, nooit, nooit is het zo dat je dik wordt als je in een negatieve energiebalans zit of vice versa. De energiebalans geldt altijd. Is natuurkunde en wij mensen zijn vrij slecht om ons te onttrekken aan de wetten van de natuurkunde helaas.

Heeft het tijdstip van eten invloed op je gewicht?

Ok, dat staat dus vast.
Maakt het dan nog uit wanneer je die energie binnenkrijgt?
Nee, ook dat niet. Je kan je energiebalans zien als een soort bankrekening waarop per dag een bepaald bedrag aan calorieën staat. Wanneer je die uitgeeft maakt niet uit, zolang je per dag maar niet in het rood uitkomt. Vergelijk het met een dagje shoppen. Als je al je geld in de eerste de beste winkel uitgeeft, heb je al wel mooie kleren, maar je moet nog wel de hele dag alle winkels in en uit.

Hoeveelheid belangrijker dan tijdstip

Echt leuk wordt het niet. En al helemaal niet omdat je vriendin Natasha altijd mooiere deals weet je vinden dan jij.
Damn you Natasha!
Zo werkt het dus ook met eten. Wanneer je eet, is onbelangrijk, hoeveel je eet des te meer.|
Maar heeft het dan helemaal geen negatieve effecten?

Jawel, dat kan het zomaar hebben. Want als je veel gaat eten voordat je gaat slapen kan het zomaar zijn dat je slecht slaapt, of teveel eet omdat je de rest van de dag ook al veel hebt gegeten. Kortom, het is dus wel slim om niet teveel te eten, maar dat alles wat je eet direct wordt opgeslagen als vet is een fabeltje.

Bron: https://joritdekruijff.nl/

Over Jorit de Kruijff 2 Artikelen
Hoi ik ben Jorit de Kruijff, ik heb ooit rechten gestudeerd, maar dat is niet waarom ik hier schrijf. Ik hou van het helpen van mensen en ben daarom gediplomeerd vitaliteitscoach i.o., personal trainer en fitnessinstructeur. Ik help mensen naar een fitter leven zonder hypes, extremen of gekke fratsen. Reacties onder het bericht zijn welkom, anders kan het ook altijd via social media of info@joritdekruijff.nl

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.