Een oneindige afdaling op de indoorpiste aan het Schinkeldijkje

Aan het Schinkeldijkje in Amstelveen ligt de hoogste berg van Nederland. Berg? Ja, berg. Al zie je ‘m niet, maar verscholen tussen alle andere ondernemers vind je achterin het bedrijventerrein de langste piste van de wereld, een oneindige piste eigenlijk. De piste van Skischool Amstelveen.

Eigenaar Robert Bent aan het woord

Sinds 2015 heeft Skischool Amstelveen hier een plekje gevonden aan het Schinkeldijkje 16K. “Ik zeg tegen nieuwe klanten altijd ‘achter Loogman’”, lacht eigenaar Robert Bent. ”Die weet iedereen namelijk wel te vinden, en dan reageren ze gelijk met ‘o daar, ja dat ken ik wel’.” Aan de buitenzijde is het een gewone loods, zoals alle andere op het bedrijventerrein. Eenmaal binnen waan je je in een skihut. Een houten bar en houten afwerking ontnemen je het zicht op de stalen constructie en betonnen wanden. Achterin loopt de ‘vloer’ schuin omhoog in een hellingsgraad van – ruw geschat – misschien tien procent. Het zijn twee grote witte matten naast elkaar. Vooraan is over de hele breedte een balk neergezet. Het principe is simpel. De witte mat is een soort rolband, die op alle denkbare snelheden kan worden gezet, en ook de hellingsgraad is te verstellen. Als de baan onder je doorrolt – en je staat op ski’s of snowboard – is de afdaling begonnen en die kan variëren van een simpele blauwe piste tot een veeleisende zwarte piste. “Een uurtje op de baan hier, kan ik je verzekeren, is qua intensiteit hetzelfde als een halve dag op de piste in de sneeuw”, weet Bent.
Hij staat al meer dan een kwart eeuw op een kunstpiste, weet als geen ander hoe leerzaam het systeem kan zijn. Begonnen achterin bij de voormalige Amstelveense sportschool All Sportts, had hij na een tijdje ook een skischool op het oude Wilhelmina Gasthuis-terrein bij de Overtoom in Amsterdam.

Een tweede baan

In 2015 vestigde hij zich aan het Schinkeldijkje in Amstelveen. De baan in de sportschool is weg, de vestiging op het WG-terrein van de hand gedaan. Sinds afgelopen zomer heeft hij twee banen, daar waar er eerst een overdwars in het pand was aangebracht. “Dat was echt nodig vanwege de aanloop”, legt Bent uit. “Kijk, de meeste klanten zijn onder te verdelen in twee groepen; de kerstgroep, die de komende weken naar de bergen trekt, en veruit de grootste groep de krokusgroep, die in de krokusvakantie de sneeuw opzoekt.
En dan heb je nog incidentele wintersporters, bedrijfsteams, wedstrijdwintersporters en ook ski-en snowboardleraren. Ik moest met één baan steeds vaker nee verkopen, omdat ik vol zat. Daarom besloot ik deze zomer de skischool om te bouwen en twee banen aan te leggen.”

De kracht van trainen of lessen op de rollende matten zit ‘m in de persoonlijke en directe begeleiding, de interactie en de mogelijkheid om de ‘piste’ af te stemmen op alle niveaus én de techniek. “Op dit soort banen leer je echt de beste techniek. Elk foutje wordt genadeloos afgestraft. Waar je in de sneeuw nog wel kunt smokkelen, lukt je dat hier echt niet. Ik durf met al mijn ervaring te stellen dat je met een cursus hier drie jaar vooruitgaat in de sneeuw. Daarbij raad ik iedereen aan – zeker de beginners – aan om bijvoorbeeld ook naar een indoorpiste te gaan. Om dat sneeuwgevoel te krijgen, en bijvoorbeeld te wennen aan het gebruik van sneeuwliften zoals een sleepliftje.” Pluspunt, volgens Bent, is de spiegelwand onderaan de baan. Die is te vergelijken met de vermaarde spiegelramen in verhoorkamers; vanaf de ene kant is de wand transparant, vanaf de andere kant bijvoorbeeld kunnen de ouders in de bar de verrichtingen van hun kinderen bekijken, terwijl de kinderen op de baan alleen zichzelf zien”, vertelt Bent. “Het is soms wel heel confronterend, want je bent – tot op zekere hoogte natuurlijk, want meestal concentreer je je op het skiën – steeds naar jezelf aan het kijken. Maar je herkent wel direct wat je fout doet, het is echt heel leerzaam.

Voor ervaren en niet ervaren wintersporters

Echt, er komen hier de meest ervaren wintersporters, die hier op de baan pas echt ervaren wat ze al jaren fout doen. En ja, iets aanleren lukt altijd; iets afleren is een stuk moeilijker. Maar het lukt altijd.” Verder is de persoonlijke begeleiding van belang. De leraar bepaalt de snelheid van de afdaling. “Beginners laten we bijvoorbeeld aan de balk staan om ze daarna heel langzaam naar boven te brengen met de band. Zo voeren we langzaam de zwaarte van de oefeningen op. Dat is ook ideaal voor mensen die wat angstiger zijn. Die kunnen we heel rustig aan het glijden op ski’s laten wennen. De eerste paar keer gaan ze aan de hand van de leraar naar beneden.”
Dat het heel intensief is, blijkt wel uit de reacties. Bent: “Je gebruikt met skiën plotseling heel andere spiergroepen dan je gewend bent. Er komen hier ook mensen die echt wel wat aankunnen, die regelmatig naar de sportschool gaan of fanatiek en actief deelnemen aan andere takken van sport. Als ze hier zijn geweest, hebben ze bijna altijd een dag later spierpijn in die groepen, waarvan ze het bestaan niet eens wisten. Pijn in kuiten, bovenbeenspieren en de billen. Dat zijn de spiergroepen die het hier op de baan zwaar te verduren hebben. Het is op de baan dan ook tien minuten op en tien minuten af. Wat je in de bergen in tien minuten doet? Een hele lange afdaling van wel een paar kilometer, maar er zijn er maar weinig die tijdens een afdaling tien minuten achter elkaar doorgaan.”

Skileraren

Behalve particulieren of groepen staan er ook regelmatig skileraren
en -trainers op de baan. In samenwerking met de Nederlandse Skivereniging en Snowsports Academie is skischool Amstelveen ook een opleidingslocatie die instructeurs het lesgeven op indoorbanen aanleert.“Er zijn zoveel jongeren, studenten bijvoorbeeld, die een paar jaar lesgeven in de Alpen bijvoorbeeld en als ze wat ouder worden nooit meer op de piste staan. Wij bieden modules aan, waarmee zo ook indoor aan de slag kunnen.”
Naast cursussen voor leraren en trainers en de normale skilessen of snowboardtrainingen biedt Skischool Amstelveen ook VIP-lessen (een privé-training met videoanalyse), maar staat de deur ook open voor bedrijfsbijeenkomsten en zelfs verjaardagspartijtjes. “Eerst een uurtje de baan op en dan met z’n allen aan de taart aan de bar…”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.