Amstelveens sporttalent: Enzo Leijnse

In Amstelveen lopen heel wat talenten rond bij sportclubs waar de gewone Amstelvener, die zich niet bezighoudt met die sport, waarschijnlijk geen weet van heeft. Meestal zijn ze al vanaf de vroege jeugd groeibriljantjes en presteren ze nu op de hoogste niveaus.

De wielrenner Enzo Leijnse is zo’n Amstelveens sportpareltje waar we heel trots op mogen zijn. Als we over vijftig jaar de lijst met landelijk beroemde Amstelveense sporters er weer eens bij pakken, dan zou zo maar eens de naam Enzo Leijnse erop kunnen prijken. Want nu al is zijn erelijst indrukwekkend. Zo maar even een greep uit zijn successen: 1e op zowel de NK-ploegenachtervolging als op de NK Scratch, 1e bij de Tour de himmelfart in Denemarken, 1e bij de 8 van Bladel en 1e bij de GP Rubiland in Zwitserland. En dan hebben we
nog niet eens over de vele 2de en 3de plaatsen.

Begonnen met schaatsen

Wielrennen was niet eens zijn eerste keuze, hij begon met schaatsen bij De Poelster. Daar deed hij het ook al niet onverdienstelijk, maar zijn ouders en zus wielrenden al, dus op zijn achtste werd het tijd om dat ook maar eens te proberen. Dat hij talent had, bleek al snel. Zijn allereerste wedstrijd ooit won hij meteen. Hij werd echter gediskwalificeerd omdat zijn materiaal ondeugdelijk bleek. Laten we zeggen dat het een beginnersfoutje was. Na twee jaar alleen in de buurt koersen ging hij landelijk koersen en heeft hij nationaal naam gemaakt. Waarom hij fietsen zo mooi vindt, weet hij eigenlijk niet: “Als ik op de fiets stap wil ik gewoon winnen”, aldus Enzo. “Individueel in de tijdrit is mijn specialiteit.Tijdens de tijdrit doet alles pijn. Je kan er ook niet echt van genieten. Het is verstand op nul en alles geven, want je wilt winnen.”

Doorgaan  is wat Enzo doet!

Het is dus zoals Maarten Ducrot, wielerverslaggever, zegt: “Tijdrijden is met je vinger tussen de deur zitten en toch doorgaan.” Doorgaan is wat Enzo doet, dit jaar is zijn prijzenkabinet weer aardig aangevuld. En ook fietste hij in september voor het eerst op
wereldniveau. De Nederlandse jeugdploeg zond hem uit naar de WK in Innsbruck. Enzo: “Was prachtig dat ik erheen mocht, alleen het viel wat tegen. Ik was ziek en reed in Innsbruck rond zonder vermogen. Ik werd 18e bij het tijdrijden en 44ste op de weg. Twee keer gevallen en een lekke band. Ik had er meer van verwacht. Maar de ervaring neem ik mee naar een volgende keer. Als ik dan weer voor Nederland mag uitkomen natuurlijk. Ik zit wel in het Nederlandse team, maar dat is geen garantie dat ik weer een WK mag rijden.”
Nuchter is Enzo in ieder geval. Na zijn overwinning in Zwitserland waren verschillende teams in hem geïnteresseerd. Na rijp beraad werd er echter besloten nog zeker een jaar bij zijn club WTC Amstel te blijven rijden en dit jaar zijn havo af te ronden. Maar de ambitie om prof te worden is er absoluut. Op de vraag of die kans erin zit, blijkt Enzo de nuchterheid niet van een vreemde te hebben. “Ik zeg altijd, bij de volgende bocht kan je carrière over zijn. Maar als ik zijn coach mag geloven, maakt hij een hele goeie kans om prof te worden als hij de progressie van dit jaar doorzet.”

Zelf interesse om te wielrennen? Kijk voor informatie op www.wtcdeamstel.net

Over Kitty Atsma 11 Artikelen
Mijn naam is Kitty Atsma-Ansems. Ik ben vitaliteitscoach en mede-eigenaar van een professioneel kennisnetwerk netwerk genaamd LIJFSTIJL Coaches. Dit is een professioneel netwerk voor Personal Trainers, fitnesstrainers en fitness/sport/gezondheidsondernemers. LIJFSTIJL Business is een onderdeel van dit netwerk dat landelijk zakelijke klanten bedient

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.