SPORTKIDS – Jade Linthorst

Het vurige enthousiasme van Jade (13) is niet te temperen

Jonge voetbalster heeft uitnodiging voor trainingsstage bij Valencia op zak

Uitgenodigd worden door Valencia, meedoen met de selectietraining van de KNVB, deel uitmaken van de unieke meidenselectie Generation One… en o ja, en passant ook nog vlammen op de atletiekbaan. Jade Linthorst en sport – en dan met name voetbal – blijkt een gouden combinatie.

Negen jaar oud was ze, toen ze kennismaakte met voetbal. Via haar zus, die haar meenam tijdens een zogenaamde vriendinnendag, belandde ze bij Legmeervogels. “Ik vind voetbal meteen leuk”, weet de nu 13-jarige Jade nog. “Het is eigenlijk een individuele sport, maar je moet het wel samen doen. je speelt wel in een team.” Maar niet alleen dat. De klik met voetbal werd versterkt, omdat de jonge Jade wel aanleg had en over het nodige talent beschikte. Maar met aanleg en talent alleen kom je er niet. Gelukkig vonden de fanatieke voetbalster en haar teamgenoten onderdak bij voetbalvereniging Aalsmeer, die de selectie met getalenteerde jonge voetbalsters omarmde. Daar gaat Jade nu haar derde seizoen in.

Trip naar valencia

En wat voor seizoen, er staat haar nog heel wat te wachten namelijk. Ze is uitgenodigd om deel te nemen aan de selectietrainingen van de KNVB om daarmee een plekje te verwerven in de jeugdselectie van de bond. Verder staat er begin volgend jaar nog een trip naar valencia in de planning. De gelijknamige Spaanse voetbalclub ontdekte Jade vorig jaar al tijdens een talentendag en nodigde haar uit om naar Spanje te komen. Ze was toen, oordeelden haar ouders, nog iets te jong om die stap te maken. Dit jaar kreeg ze opnieuw het aanbod zich bij Valencia te melden en daar een paar weken stage te lopen. “Mogelijk gaan we begin 2019 naar Valencia om het te proberen”, vertelt haar moeder. “Het is natuurlijk een unieke kans.”

Probleem voor de talentvolle Jade is dat de betaald voetbalorganisaties in Nederland niet de capaciteit hebben om meiden als Jade op te vangen. Tenminste niet van haar leeftijd. Getalenteerde jongetjes krijgen al op jonge leeftijd de kans om zich bij een bvo te ontwikkelen. Teams genoeg. Meidenvoetbal is weliswaar in opkomst, maar de bvo’s hier zijn nog lang niet ingericht om meidenteams in de leeftijd van Jade te herbergen. “Nog niet”, lacht Jade. “Eigenlijk ben ik dus te vroeg geboren.” Belangstelling voor het 13-jarige talent is er zeker wel. ADO, AZ en ook Ajax zien het wel zitten om haar in te lijven, maar dan wel pas vanaf haar zestiende.

Ze glundert als dit alles ter sprake komt. “Ik voetbal nu eenmaal heel erg graag. Maar niet alleen voetbal hoor. Ik vind het ook heel erg leuk om naar atletiek – het liefst de meerkamponderdelen – te gaan en gelukkig zijn atletiek en voetbal ook te combineren met elkaar. Dus eigenlijk sport ik gewoon heel graag, maar voetbal staat wel op nummer 1”, reageert Jade, die je eerder moet afremmen dan motiveren om te gaan sporten. Ze traint (en speelt) in totaal zes dagen in de week. Alleen de vrijdag is ‘sportloos’, voor zover dat kan. Haar enthousiasme is, bevestigen haar ouders, niet te temperen. “Mijn doel? Ik hoop dat ik ooit nog wordt geselecteerd voor Ajax en dan in het eerste terechtkom. O ja, en natuurlijk het Nederlands elftal.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.