Drama op het voetbalveld

Ook ik kijk naar het WK in Rusland, ook al speelt Nederland niet mee. Nu ben ik per wedstrijd fan van een land. Ik kies vaak de ‘underdog’, omdat ik het hun gun. Ik kijk ook naar de instelling van een team en hun manier van spelen. Mijn dochters lachen mij altijd uit, als ik steeds roep: “Naar de andere kant! Spelen op een postzegel is niet slim!”.

Het is zo makkelijk gezegd vanaf de zijlijn of de bank in de woonkamer. Maar zien wij het nu ook zelf als ze op het veld staan? Dat vraag ik mij dan af. Bij sv Ouderkerk leren wij de jeugd, dat ze het spel breed moeten maken bij de aanval en klein bij de verdediging. Is dit achterhaald?

“Spelen op een postzegel is niet slim!”

Mijn broek zakt af als ik teams zie spelen met voornamelijk drama spelers. Weet je wat ik dan bedoel en wie? Je weet wel, van die spelers die bij het minste geringste op de grond gaan liggen. Het liefst al schreeuwend, doorrollend en met een stervende zwaan spel. En daar liggen ze dan, kwetsbaar, met pijn en willen absoluut niet meer opstaan. Tot dat er een rode kaart wordt getrokken en de tegenpartij eruit wordt gestuurd. Of omdat de tijd lekker door blijft tikken en als je dan toch voor staat speelt dit alleen maar mee in je voordeel.

Naast de persoon op de grond staat tegenwoordig een medespeler die al gebarend aangeeft dat hij een beslissing wil van de VAR, de video scheidsrechter. Ja, die is nieuw in het voetbal. Deze VAR is al jaren bij bijvoorbeeld hockey of tennis. Laten zij maar beslissen met video en de digitale beelden of een overtreding ook echt een overtreding is. Of de bal echt over de doellijn is gegaan of niet.

Welke invloed gaat de VAR hebben op het spel?

Een vraag die bij iedereen nu gaat spelen. Begaat men minder overtredingen, omdat ze weten dat het wordt gefilmd, of wordt de VAR ook ingezet om het spel te vertragen? Nog meer drama op het veld of niet? Ik ben persoonlijk voor de VAR. Niet elke beslissing moet echter afhankelijk zijn van de VAR, want dan wordt de wedstrijd dood gevloten om steeds naar een beeld te kijken. Ik ga er dan ook van uit dat de VAR net zo wordt ingezet als bij hockey. En dat partijen een maximum krijgen van het aantal aanvragen om de beelden te laten bekijken. Hopelijk neemt de drama dan ook af. Consequentie is dan ook een gele kaart bij het ‘faken’ van een incident. Anders blijft men toch dit soort overtreding dramatiseren.

“Nog meer drama op het veld of niet?”

Nee, dan de Oranje Leeuwinnen! Tijdens het EK wordt Stefanie van der Gragt gewoon op het veld even gehecht aan haar wenkbrauw… en door! Geen geschreeuw, gejank en drama. De Italiaanse vrouwen overigens zoeken het duel op, gaan al op de grond liggen bij voorbaat en spelen dan ook de stervende zwaan. Vast les gehad van Neymar Jr. Want die is meester in acteren.

Wat we dan bij voetbal ook gelijk kunnen invoeren om de drama te beperken: zet de tijd stil als het spel stil ligt en als de VAR wordt ingeroepen. Op die manier worden de 45 minuten ook zuiver gespeeld en niet iemand binnen het arbiterhok bepaalt dat er 1, 3 of 5 minuten bij komt omdat er zo veel is gebeurd op het veld. Dus vertragen van het spel heeft dan geen enkel zin meer en blijft het voor elke partij een eerlijke zaak. We kunnen veel leren van andere sporten. En doordat er dan minder agressie op het veld is, verandert het publiek ook mee en hebben we leuke wedstrijden die om het voetballen draaien, met een leuk publiek die fanatiek aanmoedigt.

Eindelijk komen we dan aan voetbal toe en gaat het draaien om voetbalcompetenties en niet om de drama.

Sascha van der Laak

 

Over Sasha van der Laak 3 Artikelen
Sascha van der Laak Leidster MO-team sv Ouderkerk

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.