Fake news en voeding en gezondheid

Sinds Donald Trump in Amerika de scepter zwaait, is het begrip ‘fake news’ ingeburgerd geraakt. Het is het ‘safe word’ voor de president en zijn aanhangers om alle vervelende nieuwsberichten af te doen.

FAKE NEWS!

Eigenlijk niet zoveel mensen bij de inauguratie? FAKE NEWS!
Minder bereikt dan Obama? FAKE NEWS!

] Nu vraag je je misschien af, waarom begint een simpele columnist op het gebied van voeding en gezondheid zijn stuk nu met de president van de Verenigde Staten van Amerika?

Het antwoord ligt dichterbij dan je zelf denkt. Ook op het gebied van gezondheid en (met name) voeding wordt ik als trainer en coach namelijk geconfronteerd met een hele hoop fake news.

Je moet elke drie uur eten? FAKE NEWS!
Je ontbijt overslaan is ongezond? FAKE NEWS!
Na 18.00 uur moet je niet meer eten anders word je dik? FAKE NEWS!

En dan is dit slechts een kleine greep aan de hoeveelheid mythes en verhalen die er rond gezondheid, training en voeding hangen. Aan mij de taak om deze te ontkrachten en mijn cliënten op weg te helpen met bewezen, onderbouwde en betrouwbare informatie. Want ik merk telkens weer, hoe meer mensen inzien dat de waarheid niet zwart-wit is, hoe meer ze zich realiseren dat een gezonde leefstijl ook binnen hun bereik ligt.

Het belang van educatie

Door educatie gaat vrijwel iedereen namelijk inzien dat ze zich geen zorgen hoeven te maken als het een dag een keer minder goed gaat. Dat dat niet betekent dat die kilo’s waar je zo hard voor hebt zitten zwoegen, er in een keer weer aankomen. Bijkomend effect daarvan is dat die gezonde leefstijl beter valt vast houden, het ‘wat-kan-het-mij-nog-schelen-principe’ wordt daarmee vermeden.

Daarnaast geef het mensen flexibiliteit. Want als je weet hoe je met zware dagen, weekenden of vakantie om moet gaan, kan je dat ook doen. Dat voorkomt weer dat je gefrustreerd en gedemotiveerd terugkomt van je vakantie omdat alles waar je zo hard voor hebt gewerkt, verloren is gegaan.

Probeer kritisch te blijven

Ik kan natuurlijk achter mijn toetsenbord (zitten is het nieuwe roken! FAKE NEWS) wel makkelijk oreren over hoe belangrijk educatie is, maar alles begint bij een kritische houding ten opzichte van informatie. Want net zoals de (non-)informatie die ons bereikt vanaf de andere kant van de Atlantische oceaan, is het belangrijk om ook de informatie die je leest over voeding en gezondheid goed te filteren. Een paar handvatten en tips hiervoor:

  • Bevat het stuk (een) bronnen(lijst)? Zo ja, wat voor bronnen zijn dat? Zijn het wetenschappelijke onderzoeken, blogs of Youtube-filmpjes?
  • Staat de schrijver van het verhaal open voor discussie?
  • Zijn de claims in het verhaal alarmistisch? Denk aan koppen als ‘de overheid wil niet dat je dit weet’, ‘de industrie probeert met alle macht dit te voorkomen’ of ‘als je dit eet leidt dat tot’. Kortom, merk je na het lezen van een artikel dat je boos of bang bent, waarschijnlijk is het artikel dan alarmistisch.
    Is het artikel afkomstig van een goede bron? Bijvoorbeeld een professor, universiteit of autoriteit op het gebied van voeding en gezondheid?

Hoe beoordeel je al die punten hierboven dan?

En nu komt het lastige want dit alles is niet zwart-wit. Sterker, alle bovenstaande punten hangen vaak weer van elkaar af. Dat maakt het dus uitermate moeilijk om iets goed te kunnen beoordelen en dat is logisch. Maar probeer in ieder geval bij elk artikel de vraag te stellen ‘hoezo dan en waaruit blijkt dat?’. Als dat lukt, zal je zien dat een hoop online ‘adviezen’ helemaal niet zo stellig zijn als dat ze willen doen geloven. En ja, dat betekent ook dat je dat bij dit schrijfsel kan doen. En ja, ik leg er graag verantwoording over af.

En tot slot, komt je er helemaal niet uit of wil je graag weten hoe iets zit? Ik help je graag. Stuur me een mail of laat een reactie achter en ik kom ik erop terug!

Over Jorit de Kruijff 2 Artikelen
Hoi ik ben Jorit de Kruijff, ik heb ooit rechten gestudeerd, maar dat is niet waarom ik hier schrijf. Ik hou van het helpen van mensen en ben daarom gediplomeerd vitaliteitscoach i.o., personal trainer en fitnessinstructeur. Ik help mensen naar een fitter leven zonder hypes, extremen of gekke fratsen. Reacties onder het bericht zijn welkom, anders kan het ook altijd via social media of info@joritdekruijff.nl

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.