Meisjes in de selectietraining

Selectie of geen selectie?

Wat nu als je als voetbalvereniging genoeg meiden hebt in de jeugd om er zeker 6 teams van te maken, maar toch niet genoeg om selectietraining uit te voeren?

Dat is de uitdaging bij sv Ouderkerk en wellicht is sv Ouderkerk niet de enige club die elk jaar voor deze uitdaging staat. Na de EK titel van de Oranjeleeuwinnen is het aantal meiden- en damesleden wel gestegen. Dat is ook een missie van sv Ouderkerk, om te groeien in het aantal meiden- en damesleden. En als deze aantallen toenemen en wij ook meerdere teams hebben binnen een leeftijdscategorie, dan kunnen wij ook selectietraining opstarten voor de meiden.

“De best passende voor het team, met de juiste kwaliteiten voor ín het team”

Tot die tijd heeft sv Ouderkerk de oplossing gevonden in het laten meetrainen van de meiden, tijdens de selectietrainingen van de jongens. Hierdoor ervaren zij de selectietrainingen, is het goed voor hun zelfvertrouwen en zo nu en dan blijft er een meisje hangen, die dan wordt ingedeeld bij een JO-team, in de selectie. Dit meisje voldoet dan aan dezelfde eisen als een jongentje die ook is geselecteerd. De best passende voor het team, met de juiste kwaliteiten voor ín het team.

Nieuwe teamindeling voor het volgend seizoen

Na de selectietrainingen worden de teams gevormd. In goed overleg tussen de trainers, de leiders van afgelopen seizoen en de technische commissie, die dan ook nog hun akkoord moeten geven. Ja, het maken van nieuwe teams en de selectie gaat niet over één dag ijs. En als de teams zijn gemaakt en zijn gecommuniceerd, hebben we ook nog de ouders. Wie kent dat niet binnen de club, de enthousiaste en fanatieke ouders die graag ook uitmaken waar hun kind komt te spelen, ook al voldoet het betreffende spelertje niet aan bepaalde eisen, waardoor het nu nog niet in het eerste speelt. Naast school is ook de sportclub vaak het terrein waar alle ouders een Messi willen hebben, een Ronaldo of een Lieke Martens! Men vergeet hierbij dat inzet, mentaliteit en motivatie van de speler óf speelster het meest belangrijkste zijn.

“Het maken van nieuwe teams en de selectie gaat niet over één dag ijs.”

Vaak worden meisjes geselecteerd voor een JO-team, waar ze een leeftijdscategorie lager spelen of dat ze in een lager selectieteam starten. En dat vinden de ouders en meiden vaak goed. Waarom? Er valt nog veel te leren en de jonge meiden en hun ouders realiseren zich dat heel goed. Tenslotte voetballen meisjes pas veel later dan jongens, en lopen zij daardoor een achterstand op in techniek en spelinzicht. Aan mentaliteit en motivatie ligt het niet bij de geselecteerde meiden. Ze zijn fanatiek en willen graag laten zien dat zij echt niet onder doen aan de jongens. De vraag is alleen steeds weer: waarom moeten meiden meer hun best doen om zich te bewijzen? Ze moeten altijd net dat extra stapje maken. En als een meisje een jongen uitspeelt of tegen de grond aan werkt in een duel, wordt er luid gejuicht. Waarom is dat toch steeds?

Het gaat ons echt lukken! De clubs veranderen, er komen steeds meer meiden ook spelen en om het die naar hun zin te maken, veranderen de clubs…beetje bij beetje. En we weten allemaal: veranderen is vooruitgang.

Sascha van der Laak
Leidster MO-team sv Ouderkerk

 

 

 

Over Sasha van der Laak 3 Artikelen
Sascha van der Laak Leidster MO-team sv Ouderkerk

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.