Western rijden geeft een gevoel van vrijheid en veel plezier

Linda Polak is een pionier op het gebied van Western rijden vanaf de jaren ’90. Haar Western Riding Center op de Oosteinderweg 549 is niet al te groot, maar wel heel gezellig. Met veel enthousiasme en passie vertelt zij over haar Westernpaarden en hoe zij deze Amerikaanse manier van rijden aan anderen leert.

Het verschil tussen Western rijden en Engels rijden ligt in de oorsprong en het gebruiksdoel. Het Westernpaard werd van oorsprong gebruikt om met de koeien te werken. Op de ranch moesten de paarden meehelpen met al het werk wat voor handen was. Dat is ook de reden dat de Westernpaarden heel veelzijdig zijn. De cowboys zaten soms dagen achtereen in het zadel en dan komt het voor dat de cowboy even niet oplet. De paarden moeten om deze reden soms ook voor de cowboy denken en op de kudde met koeien reageren.

Het Westernpaard moet zelf kunnen denken, op eigen benen lopen en mede de route bepalen van het soms onherbergzame gebied. Een hulp of aanwijzing wordt eenmaal gegeven en niet constant herhaald, één aanwijzing moet voldoende zijn. Zolang het Westernpaard doet wat hij moet doen, laat je hem met rust. Ook het zadel is comfortabeler voor zowel cowboy als paard. Een hele dag het gewicht op de rug vraagt om een relaxte rijstijl en een zo goed mogelijke verdeling over de rugspier.
Bij het Engels rijden, de dressuur en de springsport, is dit geheel anders. Daar wordt volledige gehoorzaamheid en constante interactie, sturing en aanleuning gevraagd. Het paard moet juist leren wachten op de ruiter. Het Engels rijden komt ook voort vanuit het leger. Vandaar ook de militair wijze van lesgeven op veel traditionele maneges door op commando halt te houden, figuren en overgangen te rijden. “Voorwaarts marrès!” roept de instructeur om de groepsles in beweging te zetten.

Deze manier van rijden lag Linda niet zo. Linda:”Western rijden geeft veel meer een gevoel van vrijheid en plezier, zowel voor de ruiter als voor het paard.” Het Westernpaard is ook niet zo groot, tussen de 1.45m en 1.55m, wendbaar, snel en kan ook vlot accelereren. Ook het karakter is anders, ze kunnen van heel “heet”en opgewonden, weer heel snel naar “cool”, dat wil zeggen rustig en ontspannen. Linda heeft inmiddels haar eigen verfijnde lesmethode ontwikkeld en heeft zich daarbij door verschillende bekende paardentrainers laten beïnvloeden. Van o.a. Pat Parelli, Monty Roberts, Chris Irwin en Linda Kohanov heeft zij veel meegekregen en vele van hen ook persoonlijk ontmoet en opleidingen bij gevolgd. Het Centered Riding neemt de laatste tijd ook een belangrijk plek in haar lesmethode. Bij Centered Riding wordt er gereden “vanuit het midden” wat wil zeggen dat je heel bewust leert rijden vanuit je uitgebalanceerde lichaam. Met minimale inspanning het maximale resultaat, waarbij je het paard zo min mogelijk hindert.

Oosteinderweg 549, 1432 BL Aalsmeer. www.naturalwestern.nl
info@naturalwestern.nl
tel. 06-51225728

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.