Bij ODIN en FIT wordt er keihard gewerkt aan een fusie

Onder de werknaam TOf, Turnvereniging ODin en fiT, wordt er door ODin en fiT keihard gewerkt om een fusie te realiseren. Deze zal op 1 december dit jaar worden doorgevoerd. Tegelijkertijd wordt er voor de samengaande clubs een nieuwe sportgelegenheid gebouwd, die ruimte biedt aan de circa 800 leden van de nieuw ontstane turnvereniging.

Er zijn nu nog heel veel vraagtekens bij de besturen van beide clubs. Zowel over de nieuwe sporthal, die als aanbouw van de Ben Goudsmithal aan de Sportlaan zal verrijzen, als over de fusie. Maar er wordt keihard aan gewerkt. Beide verenigingen zitten nu nog continue in overleg- vergaderingen. Lijsten met aandachts- punten worden gemaakt, nieuwe bestuursleden worden benoemd, commissies worden gevormd. Een stappenplan is gemaakt. Het is allemaal nieuw, maar reuze spannend.
Marret Mansvelder van ODIN bevestigt dit. Zij is bijna geboren en getogen bij ODIN. Al 60 jaar geeft zij les en is zij in allerlei bestuurs- en organisatiefuncties actief geweest binnen de club. Zij begon al op 15-jarige leeftijd met lesgeven en is er nooit meer mee gestopt. Nu is zij voorzitter van de Technische commissie en gewoon lid van het algemeen bestuur.

Marret: “De fusie ideeën kwamen al lange tijd vanuit onszelf. We hadden al veel en goed contact met FIT, maar het plan bleef liggen. Wij hadden namelijk geen idee hoe je een fusie moest oppakken en wat er allemaal bij kwam kijken. Toch als je om je heen keek, was er wel het besef dat als je wilt standhouden je groter moet zijn en dus de krachten bundelen.”

Nieuwe voorzitter

Zaken werden veel concreter vanaf het moment dat de verenigingen Mr. Fred Kollen, specialist verenigingsrecht, tegenkwamen. Fred Kollen, tot 2012 38 jaar werkzaam als advocaat, is al 40 jaar gespecialiseerd in verenigings- recht. Hij begeleidde al eerder verenigingen met fusies en toen hij aangaf dat hij de turnverenigingen wel wilde helpen, werd de handschoen opgepakt. Als voorzitter begeleidt Kollen nu al een jaar de fusie die dus dit jaar nog moet worden afgerond.”

Anita Licht, al zo’n zes jaar secretaris van FIT en FIT 84, rolde zoals zoveel ouders de vereniging in door twee sportende dochters en zal als bestuurs-
lid toetreden tot het nieuwe bestuur. Zij geeft aan dat het lijkt dat veel nog in de kinderschoenen staat, maar er wordt keihard aan gewerkt.
Anita: “We boffen echt met Fred Kollen als nieuwe voorzitter. Hij weet precies van de hoed en de rand. Wij hadden geen idee wat er allemaal bij komt kijken. Alles moet stap voor stap en alles moet volgens de regels. Veel juridische zaken, KvK-inschrijvingen, aankondigingen moeten worden gedaan, vergunningen moeten worden aangevraagd en bijvoorbeeld financiën van beide verenigingen moet worden doorgelicht. Het zijn heel veel kleine puntjes en grote stappen die genomen moeten worden en die allemaal nauw luisteren. Maar stap voor stap komen we dichter- bij. Toch is er nog zoveel te doen dat we de officiële fusiedatum op 1 december van dit jaar hebben gezet.

Voordelen fusie

ODIN heeft alleen recreatie turnen, maar FIT heeft recreanten en biedt de leden met FIT 84 ook wedstrijd- turnen, een wedstrijd springgroep en acro wedstrijdgroepen (acrobatiek groepen – red.). Hierdoor ontstaat er dus een grote vereniging waarin zowel wedstrijdturnen als recreatieturnen wordt aangeboden. Marret: “Voor ODIN is dit natuurlijk fantastisch. Omdat binnen de fusievereniging onze turnsters binnen de eigen vereniging kunnen overstappen naar wedstrijdturnen. Daarvoor moest je als vereniging afscheid van deze kinderen nemen.” Anita: “Maar er zitten natuurlijk veel meer voordelen. We hopen door de fusie en de nieuw- bouw meer trainers te kunnen aan- trekken omdat we voor trainers veel interessanter worden. Tevens is het als één vereniging veel makkelijker om een zaalindeling te maken in de nieuwbouw

Als je dat als twee verenigingen doet dan geeft dat toch strijd. Maar ook staan we als grote vereniging veel sterker naar de gemeente en sportbedrijf. De nieuwe sporthal met twee sportzalen is daar een voorbeeld van. Ondanks dat wij niet de exclusieve gebruikers zullen zijn, is er wel goed geluisterd naar onze wensen en daar zijn we erg blij mee.”

Beweegbox

De opening van de nieuwe sporthal staat gepland voor maart 2018. De nieuwe hal is een stenen ruimte van 25 bij 42 meter, de standaard voor een reguliere sporthal.
De hal wordt in twee ruimten ingedeeld; één met een vaste turnopstelling en één voor verschillende sportdoeleinden. Deze kleinere ruimte zal de eerste Beweegbox worden die Nederland rijk is. De Beweegbox is een nieuw fenomeen. Een innovatief concept voor gymzalen, gebaseerd op het moderne bewegen. Het gaat om een innovatieve en interactieve inrichting in combinatie met de traditionele inrichting. De Bewegingsbox biedt daardoor toepassingsmogelijkheden voor bijvoorbeeld dans, spel en kinderfeestjes. Voor Marret en Anita wordt het nog even afwachten wat de Bewegingsbox nu precies kan en is. Marret: “We zijn de eerste die zo’n box krijgen. Ik heb een demon- stratiefilmpje gezien. Het is met licht en geluid, interactieve manier van bewegen en je kunt
Bij ODIN en FIT wordt er keihard gewerkt aan een fusie
Onder de werknaam TOf, Turnvereniging ODin en fiT, wordt er door ODin en fiT keihard gewerkt om een fusie te realiseren. Deze zal op 1 december dit jaar worden doorgevoerd. Tegelijkertijd wordt er voor de samengaande clubs een nieuwe sportgelegenheid gebouwd, die ruimte biedt aan de circa 800 leden van de nieuw ontstane turnvereniging.
allerlei dingen projecteren die je kunt gebruiken. Ik denk echter dat ik er eerst in moet staan en dan waarschijnlijk zal denken, wow dus dit is het. Ik weet wel dat het een vierkante zaal wordt van 16 X 16 meter, waarin spellen gedaan kunnen worden maar er kan ook geturnd worden. Dat zal vooral door de kleintjes gedaan worden. De ouderen trainen namelijk in de zaal met de vaste opstelling.”

Vaste opstelling

De zaal met de vaste opstelling, betekent dat er niet meer gesleept hoeft te worden met turntoestellen. Bruggen, vierkante vloer, balken, ringen, paarden, alle toestellen komen in de zaal met een vaste opstelling en kunnen niet verplaatst worden. Waar ze bij ODIN en FIT heel blij mee zijn dat er twee valkuilen worden aangelegd onder de toestellen.

Dit zijn kuilen gevuld met blokken schuim. Marret: “Dat vinden kinderen geweldig. Ze durven hierdoor meer want je valt altijd zacht. Het is één van de vele innovaties in de turnsport waardoor je als kind ook hoger kunt gaan turnen.”

Redactie: Herman Kleintjes Foto’s: Marcel Antonissen

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.